Välkommen!
FAQ – Frågor och svar
Sundboms El
Har har vi listat de vanligaste frågorna samt svaren
Notera att möjligheten att lägga någon last utanför jordfelsbrytarskyddet bara gäller vid komplettering, vid nybyggnation måste hela anläggningen skyddas.
Att installera en jordfelsbrytare tar i de flesta fall inte speciellt lång tid.
Kontakta oss gärna för kostnadsfri rådgivning och prisuppgift.
En del försäkringsbolag lämnar dessutom rabatt på försäkringspremien om hela anläggningen skyddas. Detta intygas till försäkringsbolaget av behörig elinstallatör.
Kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller hos dem.
En vanlig fråga vi får är om man kan lägga kylen och frysen utanför jordfelsbrytaren så att inte maten förstörs om jordfelsbrytaren skulle bryta när man är på semester. Det kan man göra men för att säkerställa att allt är skyddat kan man istället lägga kylen och frysen på en egen jordfelsbrytare.
Detta kan ju förvisso vara sant men då har man ett eller flera fel i anläggningen och bör kontakta en elektriker för felsökning.
En vanlig missuppfattning är att säkringar skyddar, det är i huvudsak felaktigt. En säkring har två funktioner, skydd mot överbelastning och skydd mot kortslutning. I båda fallen fungerar säkringen som ett skydd för ledarna, att dessa inte skall överhettas så att isoleringen runt kabeln skadas.
Det krävs höga strömmar för att en säkring skall lösa ut och det räcker således inte med de små strömmarna som uppstår om strömmen går genom en människokropp.
När det gäller elinstallationer i samband med husförsäljning så gäller de generella reglerna för dolda fel enligt 4 kapitlet19 § jordabalken (1970:994). Det finns alltså inga särskilda regler för just elinstallationer.
Elsäkerhetsverket rekommenderar att man genomför en särskild besiktning av elinstallationerna i huset i samband med köpet. Köparens, respektive säljarens ansvar är en civilrättslig fråga som vid tvist avgörs i domstol.
För ytterligare information om dolda fel hänvisas till Boverkets och Konsumentverkets gemensamma webbplats ”Boende.se”
Jordfelsbrytaren behöver inte någon skyddsjord för att skyddsfunktionen skall fungera. Tillägget med jordfelsbrytare gör att den elektriska starkströmsanläggningen blir säkrare.
Rekommendationen är dock att du undersöker med din bostadsrättsförening om det också finns möjlighet att dra in skyddsjord i lägenheterna då det ökar säkerheten ytterligare samt minskar elektromagnetiska fält.
För att uppfylla kravet på god elsäkerhetsteknisk praxis så bör elinstallatören följa en fastställd nationell standard. Gör han det så behöver han inte redovisa någon riskbedömning med tillhörande dokumentation för anläggningsinnehavaren. I SS 436 40 00 så ställs krav på att golvvärmeanläggningar ska skyddas av jordfelsbrytare med utlösningsström på 30 milliampere. Dessutom ska alltid tillverkarens anvisningar följas.
Svaret på din frågan är således ja. Det är ett krav om tillverkarens anvisningar fastställer det samt om inte elinstallatören kan redovisa en riskbedömning av ett alternativt tillvägagångssätt som är minst lika säkert som standardens lösning med jordfelsbrytare som sedan anläggningsinnehavaren kan acceptera.